SORØ AMATØR TEATER

Hvorfor skal man melde sig ind i et amatørteater?
Alle mennesker har brug for at udvikle sig.


De fleste mener, at de gør det gennem deres arbejde og de udfordringer, det giver.


Men man kan også udvikle sig i sin fritid.  Og man kan udvikle sig på en sådan måde, at det kan blive til nytte for en – også i ens arbejde.


Amatørteater er en fritidsinteresse, der udvikler.


Amatørteater handler om at skabe en efterligning af virkeligheden.  I denne nye virkelighed færdes mennesker, der gerne skulle virke saa troværdige som muligt.


Gennem arbejdet med en rolle for at skabe en person i denne nye virkelighed lærer man meget om sig selv og om det at være menneske.  Man lærer at bruge sin egen personlighed til at skabe et nyt menneske – paa godt og ondt.  Skal det gøres ordentligt – i samarbejde med instruktøren – kræver det indlevelse og et stadig større kendskab til een selv, men det kommer med øvelsen.  Jo flere personer man skaber – som ikke nødvendigvis ligner en selv, hvilket er det sjoveste! – desto mere indsigt får man i menneskelivet.


Spilletexten og instruktørens måde at forme en på hjælper en til at forstå, hvordan et menneske fungerer, også i det virkelige liv.  Og selv om arbejdet med rollen kan være hårdt og til tider frustrerende, oplever man, at man lærer sig selv stadig bedre at kende - ikke bare fordi man lærer noget om mennesket i almindelighed, men fordi man lærer meget om sine egne reaktioner og følelser.

Og at lære noget om sig selv i en stresset situation er nyttigt.


Når man så omsider har skabt denne nye person ud fra sin egen personlighed, og når ens medspillere har skabt deres personer, skal det sættes sammen til en helhed – en forestilling.  Her er det nødvendigt at lære at samarbejde – at forstå andres reaktioner og motiver.  Man lærer at udvikle sin sans for timing – at sige det rigtige i det rigtige øjeblik og på den rigtige måde – og at koncentrere sig om forestillingen, til den er slut.


Og man skal turde træde frem foran et publikum og vise sin person frem.  Mange er generte uden særlig grund og tør ikke stille sig op foran et større antal mennesker.  Men har man arbejdet med amatørteater, bliver dette ogsaa nemmere.


Ud over arbejdet med personerne i en forestilling arbejdes der jo også med scenebilledet til forestillingen.  Her er der muligheder for at få anvendt mange forskellige kreative talenter.


Der skal måske males dekorationer og kulisser, sys kostumer, konstrueres og produceres rekvisitter, skrives programmer, males plakater, tømres og snedkereres.

Og da de fleste jo ikke melder sig ind i et amatørteater, fordi de vil lave det i deres fritid, som de laver på arbejdet, bliver alt lavet af sande amatører: mennesker, der synes, at det er sjovt at skabe – for det er jo det, teater handler om – og har overvundet deres frygt for ikke at gøre det godt nok.


Et amatørteater er et sted, hvor man kan lære færdigheder til brug i det virkelige liv, men hvor det – måske i modsætning til ens job – ikke er katastrofalt, hvis det ikke er perfekt.  Men man stræber.  Hver gang ønsker man at gøre det lidt bedre end sidst - og på den måde udvikler man sig også.


Derfor vil alle kunne få meget stor fornøjelse og gavn af denne hobby.